Blaarchitettura’s complete transformation of two old apartments that will surprise you

Would you believe us if we said there’s a big chance you’re already living in a perfect apartment?

You’re probably looking around, finding it hard to believe. We get it. Just a few weeks ago, in this post, we claimed we don’t live in perfect apartments. But we love to be proven wrong.

Why? Because once we realize we were wrong about something, it opens up a whole range of new possibilities. And for us, interior design is all about endless possibilities.

So we found the best examples to show you what we mean. And no matter if you’re a kind of reader who just looks at pictures or the one who also reads the text, you might want to stick around. We’re saving a little piece of information for the very end, convinced it will come to you as a surprise. It sure was a surprise for us!

Join us on our tour through two lovely apartments, both designed by BLA ARCHITETTURA.

Portland

apartment in Turin, Italy

This apartment is a unit on the 5th floor of a late ’50s apartment building in the Valentino Park in Torino, Italy. It is an amazing example of a fully functional home designed around only one central element.

The concrete ‘cave’ made of in-situ concrete is used as a space divider – its position defines all the different areas of the apartment – the bedroom that is ‘inside’ of the cube and the ‘outside’ spaces – the kitchen and dining room, the living room and the wardrobe.

BLA_PORTLAND_HIRES_8

BLAARCHITETTURA - Portland / Beppe Giardino photography / concrete element / apartment remodel / dining space

BLAARCHITETTURA - Portland / Beppe Giardino photography / concrete element / apartment remodel
BLA ARCHITETTURA – Portland // photos: © Beppe Giardino

It also gives the apartment a circular communication so the different spaces are revealed during the exploration of the home. The building pillars, that are set back from the façade, together with the cube, create a corridor that runs from the one side of the apartment – big wardrobe, to the other side – wide shower separated from the rest of the apartment by an opal glass which increases the natural light for the bathroom.BLAARCHITETTURA - Portland / Beppe Giardino photography / concrete element / apartment remodel / bedroom

BLAARCHITETTURA - Portland / Beppe Giardino photography / concrete element / apartment remodel / bedroom
BLA ARCHITETTURA – Portland // photos: © Beppe Giardino

The ‘cave’ is deliberately detached from the ceiling and it is raised 10 cm from the floor. The use of a mirror strip at a bottom gives it a feeling of floating.

Don’t you just love the material choices and colour combinations? Wooden details perfectly combined with a neutral background – sometimes dark, sometimes light? The contrast between black utility rooms – wardrobe and bathroom – and the bright bedroom? We know we do!

BLA_PORTLAND_HIRES_14

BLAARCHITETTURA - Portland / Beppe Giardino photography / concrete element / apartment remodel /bathroom
BLA ARCHITETTURA – Portland // photos: © Beppe Giardino

BLA_PORTLAND_ASSStudio: BLA ARCHITETTURA – Alberto Lessan, Jacopo Bracco
Design team: Mattia Venir, Massimiliano Kufahl, Marie Deruyter
Contractors: Edil Perri (Building), Cavallaro Casa (Woodman), Robert Sampò (Electrician)
Location: Turin, Italy
Area: 85 m²
Completed: 2016.
Photographer: © Beppe Giardino

PHOTO GALLERY:

But there’s one more apartment you have to see.

Morrissey

apartment in Turin, Italy

Unlike the first one – with one element, placed in the center of the apartment, that defines all the different areas – this one is divided by one wall that separates a sleeping area from the living areas of the apartment.

One part of the wall is equipped with a built-in bookcase in which the sizes of the compartments are defined by the elements they’ll hold.

BLAARCHITETTURA - Morrissey / Beppe Giardino photography / uglass translucent partition / apartment remodel / partition wall / bookcase / library
BLA ARCHITETTURA – Morrissey // photo: © Beppe Giardino

Remember when we talked about designing a perfect storage space and how important it is to know the measurements of everything you’re going to put in, to avoid wasting any space? Well, as you can see, we didn’t make that up. It is really the best way to make the most out of your storage space, but it’s even more challenging and impressive when the result is a beautifully designed, open bookcase.

The shelves of this bookcase are designed by the rhythm of three measures (9cm, 13cm, 22cm), which establishes a proportionate sequence to hold vinyls, CDs, DVDs, magazines, journals, comics, and books.

BLAARCHITETTURA - Morrissey / Beppe Giardino photography / uglass translucent partition / apartment remodel / partitions
BLA ARCHITETTURA – Morrissey // photo: © Beppe Giardino

The living area is physically divided from, yet visually connected with the kitchen, by the iron frame. The line between two apartment functions is even more blurred thanks to the kitchen island that, on the other side, serves as a bar. How smart is that?
Plus, look at these pillars! They are stripped back to the original material – concrete, and like this, they are perfectly integrated into the style of the entire apartment.

BLAARCHITETTURA - Morrissey / Beppe Giardino photography / uglass translucent partition / apartment remodel / kitchen / wire partition

BLAARCHITETTURA - Morrissey / Beppe Giardino photography / uglass translucent partition / apartment remodel / kitchen
BLA ARCHITETTURA – Morrissey // photos: © Beppe Giardino

The private area is a big space, with a bedroom and a big wardrobe. These two spaces are divided by a wall made of UGLASS – a structural glass used in industry, that allows the light from a bedroom to come to the wardrobe.

BLAARCHITETTURA - Morrissey / Beppe Giardino photography / uglass translucent partition / apartment remodel / bedroom

BLAARCHITETTURA - Morrissey / Beppe Giardino photography / uglass translucent partition / apartment remodel

BLAARCHITETTURA - Morrissey / Beppe Giardino photography / bathroom / tiles / wood
BLA ARCHITETTURA – Morrissey // photos: © Beppe Giardino

And the bathroom!

Once again, a stunning choice of materials and colours. Have you noticed the green ceiling in the apartment? Who would’ve thought there’s a way to make a light green ceiling look so good?

BLA_MORRISSEY_ASS

Studio: BLA ARCHITETTURA – Alberto Lessan, Jacopo Bracco
Design team: Mattia Venir, Massimiliano Kufahl, Thomas Pepino, Ruben Martinez
Contractors: Edil Perri (Building), Cavallaro Casa (Woodman), Robert Sampò (Electrician)
Location: Turin, Italy
Area: 85 m²
Completed: 2016.
Photographer: © Beppe Giardino

PHOTO GALLERY:

But these two apartments have even more features in common.

They have the exact same starting plan. They are two twin residential units, respectively the 5th and 6th floor of the same building. Even the internal conditions were the same.

BLA_PORTLAND_SDF
Portland apartment BEFORE
BLA_MORRISSEY_SDF
Morrissey apartment BEFORE

Surprised?

Check out the floor plans!BLA_P+M_PLANS

Different things work for different people. And the amazing thing is – these apartments are both designed for a young couple. If the architects had the opportunity to design dozen of these, we’re sure they’d have dozen different solutions.

Endless possibilities, remember?

And that’s why we think maybe you’re already living in your perfect apartment. Or at least, in the apartment that can be transformed into a perfect one. It’s just hard to see that sometimes.

_ _

Follow us on Pinterest for more inspiration!
Follow our blog with Bloglovin
Follow us on Instagram
Follow us on Twitter
Like us on Facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s